A-kasse for dig som vikar

Hvis du har fået job gennem et vikar- og rekrutteringsbureau, gælder der i nogle tilfælde andre regler, end hvis man er blevet ansat direkte hos firmaet. Læs her om hvad det betyder for dig som vikar, hvis du bliver ledig og vil have støtte fra din a-kasse.

Kan du være medlem af en a-kasse som vikar?

Ja selvfølgelig kan du det! Det kan dog være en fordel for dig at få en deltidsforsikring, hvis du ikke er sikret et bestemt antal timer, som man nogle gange ser det med vikarer.

Du kan få en deltidsforsikring, hvis du har op til 30 timers arbejde i ugen. En sådan type af forsikring er billigere end en fuldtidsforsikring, men det betyder også, at du kun vil få udbetalt ⅔ af det beløb, som du ellers ville skulle have fra din a-kasse, hvis du bliver ledig.

Har du dog haft en fuldtidsforsikring og optjent tilstrækkeligt anciennitet, når du bliver ledig, kan din a-kasse supplerer dine timer hos et vikar- og rekrutteringsbureau, så du modtager løn som en fuldtidsmedarbejder.

Hvordan fungerer det at være vikar på dagpenge?

Skulle du blive fyret eller få brug for dine dagpenge, er der nogle krav til dig som ledig. Man ser ofte, at du skal være aktivt jobsøgende og sende ansøgninger ud for at modtage dine ydelser.

Som vikar kan det variere meget, hvor mange timer du arbejder. Hvis du for eksempel arbejder 20 timer en uge, er det ikke nok timer til at dække en fuldtidsstilling, og her går a-kassen altså ind og supplerer op, så du får betaling for 37 timer. Det vil sige, at det bureau, som du er ansat ved, betaler dig for de 20 timers arbejde, og hertil betaler din a-kasse dig så for de resterende 17 timer, da det svarer til arbejdstiden ved en almen fuldtidsstilling.

Selvom det måske passer dig fint at arbejde 20 timer og få løn for 37, er du forpligtet til at takke ja, hvis du får muligheden for at blive ansat et sted på fuldtid. Får du 37 timer ugentligt via bureauet, er du ikke forpligtet til at stå til rådighed for andet arbejde.

Du kan eventuelt blive ansat ude hos en kunde fra det vikar- og rekrutteringsbureau, som du er ansat ved. Det kan eksempelvis ske ved en Try and Hire løsning, hvor du i den første periode stadig er ansat hos bureauet og derefter overgår til kunden. Herefter vil du ikke længere være ansat som vikar.

A-kasse for dig som vikar data-lazy-src=