ASE er en arbejdsløshedskasse, som er uafhængig af partipolitik og dermed bruger alle ressourcer på at gøre dit medlemskab så godt og givende, som muligt.
ASE tilbyder a-kasse til alle uanset alder og fagområde, og du kan nemt og trygt sikre dig selv økonomisk i tilfælde af ledighed eller sygdom.
I denne guide kommer vi nærmere ind på, hvad ASE kan tilbyde dig, hvad dagpenge er, og ikke mindst hvad du kan forvente som medlem af ASE a-kasse.
Indholdsfortegnelse
Hvem kan blive medlem hos ASE?
ASE er en tværfaglig arbejdsløshedskasse, hvormed alle er velkomne. Du kan blive medlem, uanset hvilket fag du beskæftiger dig med, og uanset om du er studerende, nyligt uddannet, i job eller ledig, eller om du er selvstændig erhvervsdrivende eller lønmodtager.
ASE tilbyder hjælp og sparring om din karriere – du kan få hjælp til at skrive en motiverede ansøgning, det gode CV, hvordan du skal håndtere den svære jobsamtale og en masse andet nyttig viden.
ASE har som vision at være din karrierepartner uanset din situation, og deres primære mål er at hjælpe dig med at se potentialet – både personligt og fagligt.
Lønsikring i samarbejde med Topdanmark
I Danmark ligger dagpengesatsen på lige knap 18.000 kroner i 2015. Dette er ikke særlig mange penge for de fleste danskere, og derfor kan det være en god idé at forsikre din løn yderligere.
ASE arbejder sammen med Topdanmark for at kunne tilbyde dig en særdeles attraktiv lønsikring på op til 85% af din løn eller 40.000 kroner om måneden.
Du kan tilmed modtage løndækning i helt op til tre år, og Topdanmark hjælper dig med at indberette din forsikring til Skat, så du får fradrag for betalingen.
Hvad får jeg ellers hos ASE a-kasse?
Hos ASE får du først og fremmest økonomisk tryghed i tilfælde af, at du mister dit job. Men ud over dagpenge får du også adgang til professionel sparring fra erfarne jobrådgivere, som hjælper dig videre mod dit næste job.
Du kan få rådgivning til din karriere, hvad enten du er studerende, selvstændig eller lønmodtager. Du får hjælp til at komme videre fra ledighed og ind i et nyt job, men du kan også få støtte til at skifte fra dit nuværende job til et nyt og mere tiltrækkende job.
Er du selvstændig, står ASEs rådgivere også klar til at hjælpe dig med at udleve potentialet i din virksomhed fuldt ud. Du får sparring til videreudvikling af virksomheden, juridisk rådgivning samt en masse praktiske værktøjer, du kan bruge i din dagligdag som selvstændig.
Hvad er dagpenge?
Dagpenge er en økonomisk sikkerhedsordning, vi har her i Danmark. Hvis du er medlem af en a-kasse, kan du modtage dagpenge, hvis du skulle være så uheldig at miste dit job af den ene eller den anden grund.
I 2015 ligger dagpengesatsen på 17.918 kroner om måneden før skat, og du får dermed en hel del flere penge at rutte med, end hvis du skulle nøjes med kontanthjælp.
For at kunne modtage dagpenge skal du opfylde en række krav; heriblandt at have været i beskæftigelse i mindst et år inden for de seneste tre år, at melde dig ledig hos jobcentret samt selvfølgelig at være medlem af en a-kasse.
Hvilke ydelser udbetaler ASE?
ASE er en statsstøttet a-kasse, hvilket giver dem forpligtelser mht. udbetaling af diverse sociale ydelser. ASE står bl.a. for at administrere og udbetale dagpenge, sygedagpenge, barselsdagpenge, feriedagpenge og efterløn, hvis du er berettiget til at modtage efterløn.
Når ASE f.eks. udbetaler dagpenge til dig, foregår det i tæt samarbejde med dit lokale jobcenter. Det er igennem jobcentret, at du bliver berettiget til at kunne modtage dagpenge, men det er ASE, som står for selve udbetalingen af pengene til dig hver måned.
Sådan får du efterløn
Hvis du vil gå på efterløn, kan du som medlem af ASE a-kasse tilmelde dig denne ordning ved at betale efterlønsbidrag. Du skal betale til efterlønsordningen i mindst 30 år, og du skal tilmelde dig ordningen, inden du fylder 30 år.
Vælger du at bruge efterlønsordningen, kan du modtage helt op til 215.020 kroner om året, når du går på efterløn. Du kan også vælge at optjene en skattefri præmie på op til 154.812 kroner, hvis du udskyder eller undlader at gå på efterløn.